Sunt peste 100 de tipuri diferite de artrită, cu cauze și metode de tratament variate. Însă, două dintre cele mai comune forme de artrită sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.
Artrita afectează mai ales adulții trecuți de vârsta de 65 de ani, însă, chiar și unii copii sau adolescenți pot dezvolta această boală. Din punctul de vedere al genului, statistic vorbind, artrita este mai frecventă la femei decât la bărbați, dar și la persoanele supraponderale.
Simptomele artritei
Simptomele se pot dezvolta de-a lungul timpului, dar nu este ieșit din comun să apară și brusc. Cele mai frecvente simptome ale artritei sunt rigiditatea, umflarea și durerea articulară.
De asemenea, majoritatea celor afectați de artrită observă că simptomele sunt ceva mai accentuate dimineața. Cele mai frecvente cauze ale artritei sunt traumatismele, factorii genetici, autoimunitatea, infecțiile sau afecțiunile metabolice.
În cazul artritei reumatoide, bolnavii se pot simți obosiți sau își pot pierde pierde pofta de mâncare din cauza inflamației. De asemena, anemia își mai poate face și ea simțită prezența, ceea ce înseamnă scăderea numărului de celule roșii din sânge. Netratată, artrita reumatoidă poate cauza deformarea articulară.
Cartilajul este un țesut ferm, dar în același timp flexibil ce face parte din articulație. Rolul lui este să protejeze articulațiile prin absorbția presiunii și a șocului creat, prin mișcare sau când articulațiile sunt supuse unei presiuni. Reducerea țesutului cartilaginos poate cauza diferite forme de artrită.
Mai mult decât atât, chiar și o uzură normală a articulațiilor este capabilă să provoace osteoartrită. De asemenea, diferite infecții sau leziuni ale articulațiilor pot intensifica descompunerea naturală a țesutului cartilajului. Totodată, dacă în familie, în trecut, au existat cazuri de osteoartrită, asta înseamnă că există un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
O altă formă comună de artrită, cea reumatoidă, este o tulburare autoimună. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă propriile țesuturi. În cele din urmă, țesut moale din articulați, sinoviul, va fi afectat. În timp, artrita reumatoidă este o afecțiune care invadează și distruge articulațiile. Dacă nu este tratată, poate duce la distrugerea articulației. Cauza exactă a tulburărilor autoimune nu este cunoscută, dar oamenii de știință au descoperit că unii markeri genetici pot crește riscul de a dezvolta artrită reumatoisă de până la cinci ori mai mult.
Cum se pune diagnosticul de artrită
În momentul în care sunt prezente simptome severe, este momentul unei programări la un consult medical la medicul reumatolog sau la ortoped. Diagnosticarea rapidă duce la tratament administrat rapid. Medicul va face o examinare clinică. Dacă acesta va observa prezența lichidului sinovial la nivelul articulațiilor, va fi nevoie de prelevarea acestuia pentru o analiză detaliată. Extragerea și analizarea caracterului inflamator în sânge și în lichidele articulare pot ajuta medicul să determine tipul de artrită. Dacă va fi nevoie, cu ajutorul unei anestezii, poate fi realizată și o biopsie a membranei sinoviale combinată cu o artroscopie, care permite un control vizual mai bun.
Testele de sânge care verifică tipurile specifice de anticorpi cum ar fi anti-CCP (peptida citricilină anticiclică), RF (factorul reumatoid) și ANA (anticorp antinuclear) sunt, de asemenea, teste comune de diagnosticare. Medicii folosesc frecvent evaluări imagistice, cum ar fi scanarea cu raze X, RMN și ecografia CT, pentru a avea o imagine corectă asupra situației.
Tratamentul atritei
Scopul principal în tratarea artritei și a articulațiilor ține în primul rând de confortul pacienților, de a reduce durerea resimțită și de a preveni deteriorarea suplimentară a articulațiilor.
În cele mai multe dintre cazuri, un tratament presupune administrarea de analgezice și antiinflamatoare, necesare pentru atenuarea durerii și a inflamației. Există unele forme de artrită care au nevoie de un tratament specific, precum antibiotice pentru artrite septice, uricozurice în cazul gutei și antiinflamatoare și corticosteroizi în poliartrita reumatoidă.
Artrita este tratată cu diferite tipuri de medicamente. Analgezicele, precum hidrocodona sau acetaminofenul, sunt eficiente pentru gestionarea durerii, însă nu ajută și la scăderea inflamației. Mult mai indicată de către medicii reumatologi este extractul de tămăie sau boswellia serrata, care în urma unor studii efectuate de către medici reumatologi a dat rezultate excelente comparativ cu medicația clasică (Citește mai multe despre beneficiile extractului de tămâie).
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și salicilații, pot ajuta de asemenea în controlul durerii și inflamației, însă, salicilații pot subția sângele, iar din acest motiv trebuie utilizați cu precauție împreună cu medicamente suplimentare pentru dilatarea sângelui.
Formula brevetată Renarthro este unul dintre cele mai eficiente suplimente naturale în ameliorarea durerii și redarea mobilității și flexibilității articulațiilor. Cele 3 ingrediente naturale , sau chiar 4, în cazul mierii Renarthro, tămâia, smirna și colostrul bovin au un puternic efect antiinflamator, antidurere, acționând rapid și sigur. Tratamentul cu Renarthro este sigur și poate fi administrat fără efecte secundare, pe termen lung.
La nivel tratamenului local pentru artrită, în timp ce unele persoane își ameliorează durerea aplicând ceva cald sau geluri care încălzesc articulațiile.
Alții simt mai liniștitoare aplicarea de gheață sau de geluri cu efect de răcire. Cremele sau gelurile pentru durerile de articulații acționează prin blocarea semnalelor de durere de la articulații, și ar trebui să ajute și la reducerea inflamației dacă conțin ingredientele adecvate.
În funcție de gravitatea artritei, medicii pot recomanda folosirea dispozitivelor de mers pentru deplasare, pentru ca presiunea exercitată asupra articulațiilor să nu mai fie atât de mare. Medicul este cel care, în urma unui control, poate prescrie o combinație de metode de tratament care să dea cele mai bune rezultate pentru fiecare individ în parte.
Intervenția chirurgicală nu tratează artita și se face doar la recomandarea medicului ortoped, care va înlocui articulația deteriorată cu una artificială. Aceasta este luată în calcul frecvent și constă în înlocuirea șoldurilor și a genunchiilor.
Oricare ar fi tratamentul ales pentru atrită, acesta trebuie administrat din timp, deoarece leziunile articulațiilor pot deveni ireversibile în doar câteva zile. În general, un tratament aplicat corect, odihna, fizioterapia și câteodată chiar și operația pot ameliora sau ușura viața celor afectați de artrită.
Fizioterapia și abordarea unui stil de viață sănătos
O componentă esențială în tratamentul artritei o reprezintă terapia fizică prin care pacientul efectuează exerciții pentru întărirea mușchilor din jurul articulației afectate.
De asemenea, pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase reduc riscul apariției osteoartritei și pot reduce simptomele, dacă le aveți deja. Alegerea unei diete bogată în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele proaspete va ajuta la reducerea inflamației. Alte alimente care reduc inflamațiile în mod natural sunt peștele și nucile.
De asemenea, exercițiile regulate vă vor menține articulațiile flexibile. O opțiune bună pentru a efectua exerciții fizice, fără a pune presiune pe articulații, o reprezintă înotul. Este foarte important să vă mențineți activi, dar trebuie să vă odihniți atunci când simțiți nevoie și să evitați suprasolitările.
Deși nu există nici un remediu pentru artrită, tratamentul potrivit poate reduce foarte mult simptomele. În plus față de tratamentele recomandate de medic, se pot face o serie de schimbări de stil de viață, pași simpli pentru sănătatea articulațiilor!