Ce este colostrul?

Colostrul nu primeste aceeași atentie precum laptele matern, deși proprietățile sale sunt extraordinare. Are niște proprietăți unice, care protejează și hrănesc bebelușul în primele zile de viață.

Colostrul matern este bogat în componente ce țin de imunitate, cum ar fi limfocite, anticorpi precum IgA, IgG și IgM, lactoferină, leucocite, precum și factori de dezvoltare cum ar fi factorul de creștere epidermic. Colostrul conține, de asemenea, concentrații relativ scăzute de lactoză, ceea ce indică faptul că funcțiile sale principale sunt mai degrabă imunologice și trofice decât nutritive. Nivelurile de sodiu, clor și magneziu sunt mai mari, iar nivelurile de potasiu și calciu sunt mai scăzute în colostru decât laptele produs ulterior de mamă.

Colostrul matern este produs în primele 2-5 zile după naștere. Următoarea etapă se numește "lapte de tranziție" și durează 10-14 zile. Laptele de tranziție este un amestec de colostru și lapte matern, care va fi în cele din urmă înlocuit cu lapte matern obișnuit.

Colostrul este mai bogat decât laptele matern și are un profil nutrițional diferit. În ceea ce privește compoziția, colostrul are de fapt mai mult în comun cu sângele decât cu laptele matern, deoarece este plin de celule albe (leucocite) cu proprietăți de stimulare a imunității. Este de asemenea, mai bogat în proteine, și mai scăzut în zahăr și grăsimi, deci este un prim aliment ușor de digerat și este bogat în antioxidanți.

Colostrul este atât de special încât este vândut în formă completă pentru adulți și a fost apreciat pentru beneficiile sale de sănătate de către multe culturi, de mii de ani. Adulții au folosit colostru de bovine, în special în domeniul medicinei ayurvedice. De asemenea, medicina tradițională ne îndemna să bem lapte. În realitate, colostrul de bovine este doar o versiune mai densă în nutrienți față de ceea ce am fost încurajați să bem de ani de zile pentru a obține oase puternice și o imunitate de fier!

Deși este necesar din punct de vedere biologic pentru nou-născuți, există multe cercetări în curs privind modul în care putem beneficia de colostru și substanțele sale nutritive vitale pe tot parcursul vieții. Colostrul de bovine este puțin mai redus în substanțe nutritive față de colostrul uman, însă conține factori de creștere, anticorpi imunoglobulinici (IgA) și lactoferină care susțin o stare de sănătate optimă.

Care sunt beneficiile colostrului bovin?

Reduce inflamația

Lactoferina din colostrul bovin reglează inflamațiile din corp. De fapt, nivelele de lactoferină din corpul nostru cresc în perioade de inflamație crescută și pot ajuta la scăderea citokinei pro-inflamatorii IL-6. Medicii urmăresc nivelurile de lactoferină din scaun pentru a ajuta la diagnosticarea sindromului colonului iritabil sau a infecției cu Clostridium difficile.

Stresul, toxinele și alimentele nesănătoase pot duce la sindromul intestinului permeabil, o afecțiune în care mucoasa intestinală este compromisă și permite ca particulele de hrană și endotoxinele bacteriene cunoscute ca lipopolizaharide (LPS) să treacă în fluxul sanguin.

Acestea creează o serie de inflamații, care cresc riscul problemelor cronice de sănătate - inclusiv bolile autoimune. Studiile au demonstrat că lactoferina se poate lega efectiv de endotoxine pentru a le neutraliza efectul și că reduce inflamația, în special în cazurile de psoriazis și alte boli asociate cu creșterea activității endotoxinelor.

Menține sănătatea intestinului

Bebelușii se nasc cu o permeabilitate a intestinelor. De aceea, nou născuții sunt mult mai sensibili la infecții și boli dacă nu primesc îngrijirea corespunzătoare. Colostrul matern intră în fluxul sanguin prin această “căptușeală” și apoi ajută la conectarea pereților intestinali. Acest proces ajută la prevenirea apariției alergiilor alimentare și a altor probleme legate de intestin ulterior, cum ar fi astmul, alergiile, ADD (sindromul deficitului de atenție), eczemele și multe altele.

Lactoferina din colostru nu doar că acționează ca un probiotic prin stimularea florei intestinale benefice, cum ar fi bifidobacteria și lactobacilul, dar s-a demonstrat că susține sănătatea generală a tractului gastro-intestinal. În afară de rolul său prin care reduce inflamația în cazul tulburărilor digestive, lactoferina impulsionează regenerarea celulară. Acest lucru ajută la restabilirea sănătății intestinelor.

Vindecă mușchii și ligamentele

Datorită nivelului ridicat de factori de creștere, cum ar fi factorul de creștere IGF-I și al antioxidanților, colostrul de bovine este o sursă de energie care stimulează vindecarea și creșterea musculară. Acest lucru îl face un supliment extraordinar pentru sportivi.

Cercetarile au evidențiat că adaugarea de colostru de bovine poate reduce stresul oxidativ și distrugerea mușchilor după efort. Studii suplimentare privind efectul colostrului asupra atleților au asociat suplimentarea cu colostru cu performanțe atletice sporite, precum și o creștere a masei musculare după doar 8 săptămâni.

Unii sportivi folosesc colostru de bovine pentru a elimina mai ușor grăsimea corporală, pentru a construi musculatura “slabă” (lean muscle), pentru a crește rezistența și vitalitatea și pentru a îmbunătăți performanțele atletice. Colostrul de bovine nu se află pe lista de suplimente interzise de Comitetul Olimpic Internațional.

Colostrul are un puternic efect antiinflamator și de aceea a fost inclus în formula Renarthro și mierea Renarthro, deoarece contribuie împreună cu celelalte ingrediente (smirna și tămâia) la sănătatea articulațiilor și eliminarea durerilor articulare.

Crește imunitatea

Lactoferina este responsabilă în mod natural pentru a ajuta la reglarea răspunsului de apărare împotriva agenților patogeni prin stimularea celulelor-T de echilibrare a imunității și prin creșterea numărului de celule albe din sânge. Pentru a examina cât de puternică este capacitatea lactoferinei de îmbunătățire a imunității, au fost realizate nenumărate studii. Unele au demonstrat că suplimentarea cu colostru bovin este de 3 ori mai eficientă față de vaccinul antigripal în prevenirea gripei.

Alți cercetători au administrat lactoferina orală la șoareci cu sisteme imunitare cu probleme, din cauza chimioterapiei și a condițiilor autoimune induse în laborator. Ulterior, aceștia au descoperit că pe lângă faptul că sistemul imunitar al cobailor a crescut, starea afecțiunii lor autoimune s-a îmbunătățit.

În plus, lactoferina este un antibacterian natural, antifungic și antiviral. Are capacitatea de a inhiba creșterea patogenă prin legarea efectivă a celulelor bacteriene și virale, pentru a împiedica intrarea lor în celulele organismului.

Studiile preliminare sunt mai mult decât încurajatoare, și de aceea numeroase cercetări sunt încă în desfășurare. Beneficiile enumerate mai sus au fost deja demonstrate, însă există multe altele care așteaptă confirmarea științifică: vindecarea mai rapidă a rănilor, repararea leziunilor sistemului nervos, îmbunătățirea stării de spirit, încetinirea sau chiar inversare procesului de îmbătrânire, toate sunt efecte ale administrării la copii și adulți de suplimente cu colostru.

Dacă vreți să vă suplimentați dieta cu colostru, este important să căutați un supliment cu colostru de calitate, cu o concentrație mare și fără prea multe adausuri. De asemenea, căutați colostru bovin ce provine de la vaci hrănite cu iarbă sau cele care nu sunt tratate cu hormoni de creștere artificiali.

Protejați-vă sănătatea întregii familii, creșteți-vă imunitatea în mod natural, și atingeți noi recorduri personale privind performanța sportivă cu cea mai concentrată formulă de colostru bovin!

Surse studii clinice:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10195738
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3825630
  • https://iai.asm.org/content/67/3/1353.full
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928468003000427
  • https://academic.oup.com/ajcn/article/77/6/1537S/4689886
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25082351
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571863/#B10
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11312068
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17507877
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21847071
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17456621